Vargspår

Ett äventyr till SRR

Det här äventyret publicerades i Dnegel nr 12 någon gång 1991/1992.

Detta äventyr förutsätter att spelarna är i sin hemby för att övervintra. De bor hos en av spelarnas (NN) föräldrar, fadern Arvec, modern Corarië, samt den enda systern Arien. Spelarna bör vara R2-R4 så de har lite rykte (äkta eller tillskrutit sådant). NNs födelseby ligger i norra Rohan eller södra Rhovanion.

Äventyret börjar:

Det innom cituationsteoken (”) skall läsas högt.

”Det är nu i mitten av Ninui-månad ooh dygnstemperaturen ligger runt fryspunkten. Det har snöat lite till och från sen i höstas då ni kom hit men de senaste dagarnas kraftiga snöfall har gjort att snön är c:a 80 om djup. De senaste dagarna har man hört vargar allt närmare byn ooh igår morse såg man vargspår inne i byn, vilket man aldrig har sett förr… Så nu låser man dörrarna efter mörkrets inbrott ooh de få gånger man går ut i mörkret går man alltid i grupp. Ni har nyss avslutat morgonmålet under vilket ni slött har diskuterat ditt och datt då plötsligt byns smed Aravan kommer in rusandes som om Morgoroth var efter honom… -Arvec, man har funnit Arien död! utbrister han.”

Det blir givetvis kaos men efter en stund rusar Arvec ut med Aravan i hälarna (samt spelarna naturligtvis. NN vill ju se vad som hänt med hans syster). ”Aravan för er ca 300-400 meter från byn mot en folksamling som står i en cirkel runt en på rygg liggande kropp, Arien! Ingen har velat göra något åt liket men flera har gått fram till det, men man vill vänta på Arvec innan man gjorde något. Arien, eller snarare hennes lik, är stelt som en pinne, dels för att likstelheten inlets och dels att det är köldgrader ute. Hennes kläder är i oordning och hon är alldeles översållad av sår efter klor. Byns mästerjägare Larë säger att troligtvis gick hon för långt från byn av någon anledning och blev överfallen av vargar. Arvec protesterar och säger att Arien var en försiktig flicka och skulle aldrig gå ut efter mörkrets inbrott utan sällskap. Arien lyfts upp och förs på Arvecs begäran till Wûlcas, byns helare, präst och lärare.”

Wûlcas konstaterar efter en snabb överblick att Arien troligen blev dödad av vargar. Han börjar sedan på Arvecs begäran att förbereda kroppen för begravning. Om man gör en grundligare undersökning och har lite erfarenhet av hur vargar dödar, ser man snart att såren är alldeles för skarpa för att kunna ha blivit åstadkomna av vargar. Mer troligt är att det är en kniv som gjort dem och efter ytterligare fem minuters undersökning visar det sig att Arien är strypt och dog av det, inte av knivsåren. Huruvida de tillkommit före eller efter dödens inträde går det ej att svara på. Den första undersökningen tar cirka tre minuter om man lyckas med lämplig färdighet. Wûlcas kan göra bägge undersökningarna om NN ber honom. Varför han gör detta beror på att han och NN är gamla vänner sen NN var ett barn.

En bit in på eftermiddagen när den värsta chocken lagt sig föreslår Larë att man skall ta och döda några vargar, därför att de nu har börjat ge sig på människor. Strax därefler ger han och tio andra bybor sig iväg för att jaga. Efler cirka två timmar kommer de tillbaka med fyra döda vargar samt rapporten om att de siktat ett orchband cirka tre kilometer i nordlig riktning. De var tydligen på väg åt öster. Först efter det att jägarna kommit tillbaka kan spelarna handla fritt och leta upp och straffa mördaren.

Vad som egentligen hände.

Arien var en mycket vacker flicka som även var giftesmogen. Det hade redan varit flera män, dels från byn och dels från andra byar, som hade talat med Arvec om giftesmål, men det har hitentills aldrig varit någon som Arvec skulle kunna tänka sig att gifta bort Arien till.

Smeden är förälskad i henne, men på grund av sin blyghet har han inte kunnat fråga. Larë är också förälskad i Arien och eftersom han snart skulle resa bort på en längre resa bjöd han ut Arien på en promenad för att fråga om hennes känslor för honom. När de kom till platsen för mordet, frågade han henne. Då svaret blev för honom negativt, blev han vild av raseri (han är mycket stolt och tror sig vara Valars gåva till kvinnan) och av begär våldtog han henne. När han efteråt insåg vad han gjort blev han rädd för att hon skulle avslöja honom så han ströp henne. Samtidigt hörde han vargar yla och han insåg att han kunde skjuta skulden på dem. Han tog sin stora jaktkniv och skar långa skåror i henne, allt för att de skulle se ut som om vargarna varit framme. Därefter gick Larë hem för att där packa så han snabbt kunde fly, samt att utarbeta argument för vargarnas skuld. När han såg orchbandet under jaktturen insåg han att han hade nya syndabockar. Han viste att förr eller senare skulle man komma på att såren inte var av en varg utan av en kniv. Efter tre dagar kommer han att ge sig iväg på sin resa. Anledning till att han väntar så länge, är att han inte vill väcka misstankar, men om spelarna är honom på spåren resar han så snart han kan.

Orchbandet

Orchbandet består av 20 Uruk-hai, som faktiskt är oskyldiga till vad som har hänt. De har varit på uppdrag i väster och är nu på väg mot Dol Guldur för att rapportera. De slåss bara i självförsvar och då bara när de är i överläge. Om fyra eller fler dödas reträtterar resten, men innan dess så har de bitit ifrån sig ordentligt (räkna två döda bybor/en död orch).

Ledtrådar

Belöning

Inget äventyr utan belöning. Spelarna blir givetvis tackade för sin fina insats och får flytta in i Larës nu tomma hus, kanske har de funnit sin tillkommande medan de letar?

Larë blir efter rättegång avrättad, men om spelarna redan har ombesörjt för det kommer de att anklagas för dråp och fällas. Larës gamla mamma kommer under rättegången att säga att efter det att de dödat Arien mördade de hennes präktiga son för att han kommit dem på spåren. Ingen kommer att tro dem om de säger att Larë är mördaren. I vilket fall som helst: De har ingen rätta att döda honom. Nästa dag kommer de att avrättas.

SLP

Alla kan Väströna till nivå 4 och modersmål till nivå 5.

Arvec

Utseende och karaktär: Han har en röd mustasch och lika rött hår samt hans kraftiga basstämma hörs långt. Han är en godmodig man men kan bli mycket arg. Sorgen över Arien (blomman i hans liv) håller på att knäcka honom.

Yrke: krigare, R9
Grundegenskaper:
STY +20
FYS +10
SMI +15
INT +10
PSY +5
PER +5

Skadepoäng: 130
FB +15
Rustning: Ri
Arm/ben skenor: Me/Ri
Närstrids-AB: Stridsyxa +155
Projektil-AB: Långbåge +140

Färdighetsbonusar av intresse:
Ringbrynja +15, Anfall bakifrån +10

Larë

Larë är en ung man i 20-års åldern och mycket blond. Han tror sig vara Valars gåva till kvinnan och mycket stolt av sig (p.g.a. stora framgångar bland kvinnorna i byn på senare tiden. hans stolthet har börjat närma sig dvärgarnas).

Yrke: Utbygdsjägare
Grundegenskaper:
STY 0
FYS 0
SMI +20
INT 0
PSY O
PER +10

Skadepoäng: 60
FB: 20
Rustning: Ri
Arm/benskenor: nej
Närstrids-AB: bredsvärd +70
Projektil-AB: sammansatt båge +95
Färdighetsbonusaravintresse: Spåra+45, Ringbrynja +5, Smyga/gömma sig +45

Wûlcas

Wûlcas är byns självutnämnde helare, präst och lärare och har en begynnande flint. Alla som har träffat honom minns hans raspiga röst och lugna temperament.

Yrke: helare, R7
Grundegenskaper:
STY 0
FYS +5
SMI 0
INT +15
PSY +10
PER +5

Skadepoäng: 60
FB: -5
Rustning: nej
Arm/benskenor: nej
Närstrids-AB: dolk +10
Projektil-AB: 0
Färdighetsbonusar av intresse: Alkemi +30, Läkekonst +60, Örtkunskap +70,
Hantverk: örtberedning +40 Språk: Sindarin 5, Rohrriska 5, Rhovaniska 5

Tillbaka till Gamemaster’s Refuge